Vakantietijd. Hoe zorg je ervoor dat je niét aankomt?

Ben je ook zo goed bezig om voor de zomer net die extra kilo’s kwijt te raken?

Zit jij ook zo lekker in die gezonde flow?  Ik kan me voorstellen dat je bang om aan te komen in je (zomer)vakantie. Om je een beetje te helpen zet ik wat tips op een rij.

Eet zo puur en lokaal mogelijk

Als je in Nederland blijft weet je misschien al wel een beetje welke producten gezond zijn. Je hebt vast al eens goed gekeken naar de suikers en andere toevoegingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Liever niet te veel kant en klare maaltijden.

Ga je naar de mediterrane landen? Dat is ook niet zo moeilijk als het lijkt. In deze landen kan je vaak heel goed en lekker eten. Blijf weg van de toeristenboulevards met pizza en frites en ga op zoek naar authentiek gelegenheden. Daar kan je gemakkelijk kiezen voor  vers  en puur eten. Dat is ook leuk om te doen en je voelt veel meer voldoening en sfeer en daardoor geniet je extra.  Als je zelf kookt tijdens je vakantie bezoek dan lokale markten met verse producten.

Ontbijt zo gezond mogelijk

Zorg dat je zo gezond mogelijk ontbijt. Vaak heb je hier zelf nog wel wat invloed op. Het is verleidelijk om croissants met jam te eten, maar dit haalt wel je energieniveau voor de rest van de dag omlaag. Eet daarom niet elke dag broodjes en kijk in plaats daarvan of je bijvoorbeeld havermout kunt eten. Zit je op de camping of in een appartement? Neem dan bijvoorbeeld havermout van huis mee.

Fruit is er zomers in overvloed. Heerlijk door je havermout.  Als dat niet lukt kies dan bijvoorbeeld voor roerei en kijk of je er wat groente bij kunt nemen.

Zorg voor gezonde tussendoortjes

Gezelligheid kent geen tijd. Relaxen gaat vaak gepaard met iets lekkers. Chips en ijsjes zijn lekker maar voeden je niet. Voor je het weet lust je wel weer iets. Denk dan bijvoorbeeld eens aan een gekookt ei of een handje rauwe, ongebrande noten.

Vermijd pizza’s, croissants en stokbrood

Probeer als lunch zoveel mogelijk gevulde salades te eten. Heerlijk met vis of kip bijvoorbeeld.  Pizza’s en brood  zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en je wordt er sloom van. Als de bloedsuikerspiegel dan weer gedaald is komt ook de trek weer terug. Een salade of gegrilde groente helpt je fit te blijven en verminderd langdurig de trek.

Tip als je uit eten gaat

Je avondmaaltijd is vaak lastig. Zit je op de camping of in een appartement? Kijk dan eens of je zelf kunt koken, dit is verreweg het gezondst. Je weet dan dat jouw maaltijd bestaat uit gezonde ingrediënten.

Ga je uit eten? Dan zijn dit wat handige tips:

Laat het mandje brood staan

Neem maximaal 1 glas wijn en drink verder veel water.

Neem als voorgerecht een salade of een ander gerecht met groente, vis of schelp- en schaaldieren.

Bestel als hoofdgerecht bij voorkeur gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of een vegetarisch gerecht. Pas op met pizza’s en hamburgers en dergelijke. Hier krijg je geen voedingsstoffen en energie van. Je kunt ook kiezen voor een tweede voorgerecht ipv een hoofdgerecht. Twee kleinere gerechten scheel enorm.

Bestel er extra groente bij en neem niet elke dag frites of rijst.

Sla je dessert over, neem alleen een nagerecht als er echt iets heel lekkers op het menu staat en probeer het te beperken, want juist door suiker en alcohol vliegen ongemerkt de pondjes er weer aan. Een goede kop koffie is een heerlijke afsluiter van  een fijn diner.

Drink veel water

Zorg dat je de hele dag door goed water drinkt. Zo blijft je vochtniveau in je lichaam op pijl en je huid blijft mooier. Begin je dag met twee glazen water en drink voor elke maaltijd een glas water. Probeer frisdranken, fruitsappen en energiedrankjes te vermijden.

Blijf in beweging

Als het kan neem dan je sportkleding mee. Een rondje hardlopen in de buurt van je appartement of camping is een heerlijk begin van de dag. Ga lekker wandelen, fietsen en zwemmen. Want je lichaam heeft ook vakantie nodig. En goed voor jezelf zorgen met voeding en bewegen helpt met het herstellen van lichaam en geest.

 

Fijne vakantie.