Sweet Memories.

Sinterklaas is weer in het land. Dat roept mooie herinneringen bij mij op. Even ben ik weer een klein meisje, voel ik de opwinding en spanning van die heerlijke sinterklaastijd en kan ik de geur van net gebakken speculaas nog zo voor me halen..

Met deze lekkere lactose vrije, glutenvrije en geraffineerd suiker vrije variant haal ik die dierbare herinneringen naar het nu en geniet ik ook nog eens bewust.

Ingrediënten deeg:

125 gram kokosolie
160 gram dadelstroop
2 el speculaaskruiden (liefst zonder allerlei toevoegingen en suikers)
25 gram rijstmelk
260 gram havermeel
1 tl bakpoeder
15 gram grof gemalen amandelen (maar het mag ook een andere noot zijn))

Ingrediënten spijs:

125 gram fijn gemalen amandelen
125 gram ahornsiroop
1 ei om de spijs te binden en 1 ei om het speculaas mee te bestrijken
wat havermeel voor het bestrooien

Bakvorm, bakpapier en deegroller.

Voeg de melk, het bakpoeder, de speculaaskruiden, de ahornsiroop en de boter bij elkaar. Voeg beetje bij beetje het havermeel toe en kneed tot een deegbal.
Dek de deegbal af met plasticfolie en leg deze tenminste 30 minuten in de koelkast. Laat zo lang mogelijk hard worden, hoe kouder het deeg, hoe beter het uit te rollen is.

Meng de fijngemalen amandelen met ahornsiroop en het eiwit van 1 ei en kneed door tot het goed smeuïg is en laat dit ongeveer 15-30 minuten afgedekt opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en kluts het tweede ei om het speculaas straks te bestrijken.

Haal de deegbal uit de koelkast en leg deze tussen twee ruime vellen plasticfolie en rol daarmee het deeg uit tot een brede plak van ongeveer een centimeter dik.
Als de plak gelijkmatig is, verwijder je het bovenste plasticfolie. Vouw een vel bakpapier in de bakvorm en bekleed nu de bodem van de ingevette bakvorm met de helft van het deeg.

Verdeel het spijs over het speculaasdeeg in de bakvorm. Leg nu de overgebleven plak deeg over het spijs heen en druk aan de randen goed dicht. Smeer de bovenkant vervolgens goed in met het geklutste ei. Evt garneren met wat overgebleven amandelen is altijd leuk.

Bak het gevulde speculaas in ongeveer 45 minuten gaar.

Geniet!