Sorry, ik vergeet te ontbijten…

In deze drukke tijd hoor ik het vaak: Sorry, ik vergeet te ontbijten…

Goed ontbijten is belangrijk. Ontbijten brengt je stofwisseling op gang waardoor je gemakkelijker op gewicht blijft, je geeft jezelf voeding om te kunnen functioneren én als je even de tijd neemt is het een bewust moment voor jezelf. Een goed begin van de dag.

Een ontbijt overslaan is niet altijd even handig omdat je dan ergens gedurende de dag deze gemiste calorieën weer moet inhalen.
Diverse onderzoeken hebbe uitgewezen dat mensen die goed ontbijten gedurende de dag en avond minder behoefte hebben aan “snaaien”, de tussendoortjes met veel suikers. Mensen die niet ontbijten, blijken iets meer te eten in de middag, maar halen de gemiste voedingsstoffen van het ontbijt niet in. Dat lijkt heel mooi, minder kcal op en dag, maar is dat wel zo?

’s Avonds, als we tot rust komen, krijgen we namelijk ineens honger.

Honger die je overdag niet hebt gevoeld. En die honger heeft wél te maken met het feit dat er overdag niet voldoende gegeten is. Met als gevolg dat je dan alsnog een inhaalslag gaat maken. Meestal is dat met verkeerde voeding, het is vaak vulling in plaats van voeding. Die chocolade letter van Sinterklaas bijvoorbeeld of koekjes (en dan natuurlijk niet eentje)… Zorg dus dat je overdag in ieder geval voldoende en gevarieerd eet om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, zodat je ’s avonds rustig op de bank kunt zitten, zónder honger.

Wat ook uit de onderzoeken naar voren komt, is dat niet-ontbijters in hun gedrag vaak iets heel opvallends laten zien. Ze veranderden (onbewust) hun activiteiten om energie te besparen. Zo gaan ze vaker met de lift in plaats van met de trap en blijven ze langer achter hun bureau zitten dan anders. Ze doen dus liever dingen die weinig inspannend zijn. En dat helpt je vetverbranding ook niet.
Ontbijten zorgt er dus voor dat je actiever bent, beter kunt presteren en gemakkelijk op gewicht kunt blijven.

Waar zou je aan kunnen denken bij een goed ontbijt?

Zorg er in ieder geval voor dat je langzame koolhydraten eet. Onbewerkte koolhydraten. Havermout, een goede muesli of een bruine boterham. Deze koolhydraten helpen je verbranding op gang en zorgen voor energie.
Maar wat vooral belangrijk is, is dat je meerder malen per dag eet om zo te zorgen dat je een hongerklop of vermoeidheid voorkomt. Want vermoeidheid is nou eenmaal een van de grootste aanleidingen om tóch die reep chocolade te eten.

gezond-ontbijt-met-walnoten-cacao-en-banaan