Opzij opzij, maak plaats maak plaats!

Herken jij dit prachtige lied van Herman van Veen? We zijn gewend focus te houden op het doel. ‘Als ik eerst maar daar ben, als ik eerst maar dat bereikt hebt, dan zal ik gelukkig zijn!’ We rennen wat af met elkaar.

Maar als je dan dat doel bereikt heb is het grootse geluksgevoel toch vaak minder dan gedacht. En hop, daar gaan we weer, op naar het volgende. Door steeds bezig te zijn met al weer het volgende vergeten mijn cliënten voor zichzelf te zorgen en dat is zichtbaar op de weegschaal. Deze is niet lief.

Dat geluksgevoel lijkt wel een soort worst die net ietsje te ver voor je neus hangt om er en lekkere hap van te nemen.

Wat is dan geluk?

Geluk is voornamelijk voelbaar in ons lichaam, het is een gemoedstoestand, die zowel onze hersenen, ons hart en lichaam beïnvloedt. Het is een kostbaar gevoel wat net als eb en vloed komt en gaat maar toch altijd ergens in ons aanwezig is.

Geluk is eigenlijk een werkwoord, je moet er wat voor doen ondanks dat het er al is. En daar zit het nou precies, je moet er iets doen.… of beter gezegd, doe eens even niets!

Onderzoeken wijzen uit dat je je geluksgevoel kunt verhogen door bewuster om te gaan met jezelf, te leren ‘je goed te voelen’. Te leren uit de negatieve gemoedstoestand te komen, even niet je doelen achterna te jagen.

Hoe doe je dat dan?

Het is eigenlijk best simpel. Gewoon even ademhalen. Adem in Adem uit. Even niet denken aan wat was, even niet bezig zijn met wat je allemaal nog moet doen.

Trek je schoenen eens uit en loop eens met je blote voeten door het gras. Voel eens hoe het gras kriebelt onder je voeten en haal eens diep adem om de geur van gras te ervaren.

Je zult merken dat er iets verandert in je lichaam, al binnen een paar minuten. Je komt sneller terug in balans. En als je dan even niets doet, dan is daar ineens ook dat fijne gevoel wat je zo graag wilde.

Als je dit vaker herhaalt bemerk je al binnen een paar weken dat alles gemakkelijker gaat. De doelen die je hebt, bereik je sneller en de resultaten worden beter.

Als je jezelf elke dag een paar minuten de tijd geeft, gaat ook de weegschaal sneller omlaag en de zin in bewust leven gaat omhoog. Het is gemakkelijker geworden om voor jezelf te zorgen, voor jezelf te kiezen.

En daarmee is het ook een stuk gemakkelijker om de coach te worden van je eigen gewicht.

Adem ze!