Ontkenning

“moet ik nog ergens rekening mee houden in jouw weegmoment?” vraag ik mijn cliënt.

Want er zijn veel factoren die maken dat een weegmoment nogal af kan wijken van normaal.

 

“Niet dat ik weet” zegt ze. “ik heb geen idee of het goed gegaan is deze week en hoe groot de schade zal zijn”.

Ik hoor ontkenning en iets van een mogelijke schade. Interessant! Ontkenning is powerful en zorgt voor minder helder zicht. Ontkenning creëert een soort mist over de werkelijkheid.

De meeste van ons zijn in meer- of mindere mate behendig in het gebruik van deze tool om de werkelijkheid aangenamer te maken. We hebben geleerd om hiermee het gevoel van ongemak na iets doen wat we niet afgesproken hadden met onszelf (cheaten bijvoorbeeld) te kunnen stoppen. We veranderen daarmee niet onze omstandigheden maar doen alsof ze iets anders zijn dan ze werkelijk zijn.  “Als ik het niet kan zien, dan is het er niet”.

 

Terwijl een deel van jou bezig is een nieuwe (on)werkelijkheid te scheppen die niet overeenkomt met de waarheid, gaat ergens een andere deel in stilte aan het werk om de waarheid te aanvaarden.

Want het blijft ergens diep van binnen knagen dat je niet geheel eerlijk en transparant bent tegenover jezelf.

 

Helder Zijn

Er komt altijd een moment dat de werkelijkheid zichtbaar wordt. De mist trekt op en je kunt er niet meer omheen. Dit is een moment van keuzes. De werkelijkheid erkennen en iets veranderen óf opnieuw de mist optrekken.

 

Ik help mijn cliënten graag met opnieuw de werkelijkheid te zien. Achteraf gezien valt dit altijd mee en het voelt zoveel beter!

Kijk maar naar jezelf zonder oordeel. Je bent een inzicht rijker en een stukje lichter.

 

Lees ook eens over  Transformatiecoaching