Kerst, genieten van eten en elkaar

Over een paar dagen is het kerst!

Dit is voor veel van cliënten een uitdaging. Het gaat namelijk niet om de kilo’s die je aankomt tussen kerst en oud & nieuw, maar om de kilo’s die je aankomt tussen oud & nieuw en kerst (een doordenker!).
Ik vertel mijn cliënten altijd over de 80/20 regel. Dit betekent dat je voor 80% gezond, verantwoord en gevarieerd eet en de overige 20% kiest voor af en toe iets extra’s. En dat werkt prima. Het geeft rust en duidelijkheid en zorgt voor minder stress en daardoor voor betere keuzes.

Ontvang je jouw gasten thuis?

Dan heb je de maaltijd natuurlijk zelf in de hand. Dat is gemakkelijk, kies bijvoorbeeld voor een heldere soep of carpaccio vooraf. Ik kan je helpen met leuke ideeën, maar op internet vind je ook eindeloos veel recepten die gezond en lekker zijn. Ook voor het hoofdgerecht kun je veel recepten vinden. Een goed stukje vlees of kalkoen met meerdere soorten groenten bijvoorbeeld. Zo heb je wat ruimte om bij het dessert te kunnen genieten van iets extra’s.

Ben je nou uitgenodigd bij familie, vrienden, of ga je uit eten?

Probeer dan zelf zo verstandig mogelijk te kiezen. Kies voor veel groenten en een mooi stukje vlees, vis, gevogelte of natuurlijk voor een vleesvervanger. En pas op met sauzen, pasta of rijst. Het dessert is altijd een ding. Wil je op “veilig” gaan, kies dan voor een kopje koffie of een verse thee.
Eet zoveel mogelijk puur. Dus liever geen voeding dat voorbereid is in een fabriek. Kies voor voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Groenten, vis, vlees, verse kruiden, noten, etc.
Een kerstkransje bijvoorbeeld (categorie 20%) zit vol suikers en e-nummers, dat helpt je niet. Er ontstaat dan voor korte tijd een piek in je bloedsuikerspiegel, waarna deze weer in snel tempo daalt. Vervolgens lust je eigenlijk wel weer iets lekkers…   Een handje ongebrande noten of een dadel als tussendoortje is bijvoorbeeld wel échte voeding en veel beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft rustig en in balans.

Vergeet tijdens deze dagen niet genoeg water te drinken. Dat kan best lastig zijn omdat de invulling van de (feest)dagen vaak anders is waardoor de regelmaat wegvalt. Zorg dat je een flesje water bij je hebt, deze kan gemakkelijk gevuld worden. 2 liter water per dag is wel gewenst. Zo ben je tussendoor meer gevuld, is de behoefte aan eten minder en vlieg je minder snel uit de bocht.

Probeer “met elkaar genieten” los te zien van eten. Geniet van het contact en elkaars gezelschap. Van het kostbare moment.