Vandaag even niet denken aan de kcal, maar gewoon genieten.

Na een dagje filmen (beste afslanker 2016) is een dagje niets wel heel fijn. Ik zag op de menukaart bij SOEPP (Hekelstraat Alkmaar) kaassoep staan. Verse kaassoep, géén pakjes en zakjes. En daar zijn mijn mannen echt zo gek op. Het is me (nog) niet gelukt het recept los te peuteren, dus ik heb wat voor ze meegenomen en maak er zelf een geweldig lekker italiaans focaccia brood bij.

Ingrediënten

300 gr bloem

7 gr gist (vers of gedroogd)

3 gr zout

175 ml lauw water

2 el olijfolie

 

Topping Italiaanse focaccia brood

zongedroogde tomaatjes op olie basis

Olijfjes in ringen gesneden

Rode ui ringetjes

1 of 2 teentje knoflook geperst

50 gram verse rozemarijn

2 theelepels grof zeezout vers uit de molen

2 theelepels olijfolie

 

Bereiding:

Het maken van het Italiaanse focaccia deeg kun je zowel met de hand als met de mixer kneden. Strooi het bloem іn een kom samen met het zout en de gist. Belangrijk is om zout en de gist moeten van elkaar gescheiden zijn, omdat anders de gist zijn werking verliest.

Voeg het water en de olijfolie toe en kneed het geheel іn ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg іn een ingevette kom en zorg dat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen totdat het іn volume verdubbeld is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het deeg uit оvеr de bakplaat tot er een duimdikke lap ontstaat. Bestrooi het brood met zeezout. Verdeel de toppings оvеr de focaccia. Besprenkel het brood vervolgens met olijfolie. Laat de focaccia vervolgens nog eens 20 minuten rijzen onder de vochtige theedoek.

Verwarm de BBQ op ongeveer 200 graden. Neem de focaccia en druk er met je duim voorzichtig een aantal kuiltjes in. Besprenkel deze met nog wat extra olijfolie. Bak de focaccia іn 20-30 minuten.

Serveer de focaccia warm, dan is hij op z’n lekkerst!