Hoe zit dat nou met buikvet?

Buikvet, ook wel orgaanvet, abdominaal vet of zoals ik dat uitleg aan mijn cliënten: visceraal vet.

Visceraal vet zit in de buikholte rondom onze organen. Orgaanvet zie je niet en voel je niet. Te veel buikvet kan gevaarlijk zijn. Het kan namelijk een rol spelen op lange termijn in de gezondheid. Dit komt o.a. omdat buikvet hormonen produceert. Buikvet heeft ook een goede functie. Het werkt namelijk als een stootkussentje en beschermt zo onze organen.

De hoeveelheid buikvet wordt uitgedrukt in een cijfer. Een waarde van 1 t/m 6 is gezond, vanaf 12 wijst het op een te hoog gehalte. Tijdens de weegmomenten zijn dus niet alleen de kilo’s van belang, ook het viscerale vet wordt gemeten.
Een te hoog visceraal vet zorgt voor metabole verstoringen. Op lange termijn kan dit een rol spelen bij hart- en vaatziekte, een te hoog cholesterol, een verhoogde kans op diabetes type 2 en bij vrouwen wordt het ook geassocieerd met borstkanker en aandoeningen van de galblaas.

Een ‘buikje’ wil niet direct zeggen dat je te veel visceraal vet hebt. Vaak is dat het vet onder de huid, subcutaan vet. Maar overgewicht en een dikke buik is wel een belangrijke aanwijzing. We houden aan dat er bij een buikomvang boven 80 cm voor vrouwen en 94 cm voor mannen er vrijwel zeker sprake is van te veel visceraal vet.

Hoe kan je er voor zorgen dat buikvet verminderd? Dit gebeurt bij afslanken bijvoorbeeld. Niet meteen, maar na enkele weken word het zichtbaar.
Bewegen en een goede nachtrust helpen je ook. Ongeveer 30 minuten per dag bewegen is al voldoende om op langer termijn je viscerale vet te verminderen. Het is bekend dat bij minder dan 5 uur slaap per nacht het lichaam 10x sneller visceraal vet aanmaakt. Door meer te bewegen zakt de aanmaak van cortisol (stresshormoon). Dit hormoon kan ook zorgen voor de opslag van extra visceraal vet. Eet gezond en zorg dat je de juiste koolhydraten en vetten tot je neemt.
En als je dan eenmaal mooi op gewicht bent, zorg er dan voor dat je ook op gewicht blijft. Kijk eens naar welk gezond voedingspatroon bij jou past en zorg voor een goede balans. Vraag hulp als je dit moeilijk vindt. Ik help je graag!

 

buikvet