Hoe overleef je Sinterklaas?

Het is een lastige tijd voor afslankers en gewichtbehouders.

Sinterklaas is nu in het land en dat (hij) brengt veel lekkers met zich mee. Het is best lastig om sterk te blijven,  hoe lang hou je dat vol….

Pepernoten, speculaas, het lijkt bijna onmogelijk om af te vallen of om op gewicht te blijven. Op je werk staan de pepernoten misschien wel in een grote pot naar je te lonken en ook bij de Albert Heijn staat een klein bakje met strooigoed bij de kassa. Aankomen met Sinterklaas is een feit, of toch niet?

Je hebt telkens het gevoel dat je nee moet zeggen, dat je niet mee kunt doen en je wordt enorm uitgedaagd om in een gezond patroon te blijven. Natuurlijk weet je heel goed dat je niet mee moet doen aan al dit lekkers. Het levert alleen op korte termijn voldoening op. En daarna vaak een rot gevoel.
Ik zeg altijd tegen mijn cliënten: het is twee minuten fijn in je mond, maar daarna…daarna is het weg… Is dat het je echt waard?
Je weet heel goed dat een zak pepernoten veel suiker bevat en dat je zo je doel op de lange termijn niet gaat halen. Weet je dat 3 pepernoten samen 1 klontje suiker bevatten? En dat je van suiker eten vanzelf de behoefte krijgt om nog meer suiker te eten?

Wat kun je dan doen om niet in de valkuil van al deze suiker verleidingen te stappen?
Realiseer je in de eerste plaats dat de winkeliers er alles aan doen om je te verleiden snoepgoed te kopen. Het staat op de perfecte plek neergezet voor jou. Het gaat slechts om omzet . Daar trappen we dus niet meer in.

Denk daarna aan je lange termijn doel: lichter in gewicht, slanker dan je nu bent. Gezonder en fit. Zorg daarom voor een volle maag als je boodschappen doet om de verleiding onderweg te overleven.

Maak een boodschappenlijstje.

Denk er dus eerst over na wat verantwoord is. Wat is voeding en wat is vulling. Wat je niet in huis hebt kun je ook niet opeten.

Vier je Sinterklaas? Neem je dan voor om op 5 december die ene pepernoot of dat stukje marsepein te eten. Maar dan wel écht alleen op Sinterklaasavond! Dus niet de restjes opeten op 6 december. En als je een chocoladeletter krijgt, beslis dan of je deze nú opeet of dat je deze weggeeft. Dat maakt het een stuk gemakkelijker.

Zorg dat er voldoende gezonde dingen in huis zijn waar je uit kunt kiezen. Kortom: zorg dat je voorbereid bent als het over Sinterklaas gaat. Maak afspraken met jezelf hierover en hou je daar aan. Jij kan dat. Ik kan je vertellen dat de overwinning groot is en héél zoet smaakt.

Niets smaakt zo lekker als slank en gezond  zijn voelt.