Hoe blijft je huid in conditie tijdens het afvallen?

Afvallen en een gezond gewicht hebben is fijn.

Het voelt zo goed en je kijkt weer vaker in de spiegel.

Hoewel  je er mag zijn en trots bent op jezelf en op je spiegelbeeld, hoor ik met regelmaat vragen over de huid. Want deze “krimpt” niet altijd met jou mee. En dat is voor cliënten best en dingetje. Je huid is een elastisch orgaan dat meegroeit en mee groeit naar de vorm van je lichaam, dus verwacht je dat het ook mee terug veert als de vorm van je lichaam slanker wordt. Helaas gebeurt dat niet altijd.…

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het slapper worden van je huid te verminderen, terwijl je aan een gezond gewicht werkt. Een uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je elasticiteit en collageen sterk blijft.

Stop met het eten van suiker!

Om de huid in conditie te houden heb je voldoende eiwitten, groenten en genoeg vezels nodig. Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen en zorgt voor een gezonde huid. Denk daarbij aan spinazie, paprika, broccoli, spruitjes, aardbeien, frambozen, sinaasappels en kiwi’s. Ook voeding met omega3 vetzuren, zoals noten, zaden, papaja en vette vis ondersteunen de gezondheid van je huid. Bewust en gezond afvallen, is essentieel als je een slappere huid wilt voorkomen of verminderen.

Stop met het eten van suiker! Suiker verslapt de huid doordat het collageen aantast. Collageen is juist zo belangrijk voor de stevigheid van je huid. Naast een slappe huid krijg je van suikers ook een vale huid.

Drink genoeg water voor een vollere- en strakkere huid. Minimaal 2 liter water is gewenst. Water helpt je bovendien beter gewicht verliezen. Een glas water voor je eten zorgt voor een voller gevoel en dus eet je minder. Vermijdt zoveel mogelijk  koffie en zwarte thee.

Bewegen is net zo belangrijk als voeding.

Met bewegen voorkom je dat je te veel spierweefsel verliest. Spierweefsel is ondersteunend en helpt de huid op zijn plaats te houden. Probeer dagelijks zeker een half uur te bewegen. Fiets, neem vaker de trap of wandel ’s avonds nog even een lekker rondje door de wijk waar je woont.

Masseer je huid met een fijne olie, of beter nog: laat je masseren! Scrub je huid één keer per week, om de doorbloeding te stimuleren.

Het hangt er een beetje van af hoeveel je bent afgevallen, maar kan het wel een half jaar tot een jaar duren voordat je huid zich heeft aangepast aan de nieuwe vorm van je lichaam. Ben je vaker afgevallen of  echt heel veel gewicht verloren, dan is het soms onvermijdelijk dat je huid zich niet herstelt zoals je gehoopt had. Helaas speelt leeftijd ook een rol. Als je ouder wordt neemt het collageen af in de huid.

Niemand is perfect, en dat hoeft ook niet. Jij bent prachtig en uniek zoals je bent!