Lees jij ook over voeding op internet?
Dan kom je al snel veel recepten met havermout tegen. Havermout is populair. En goedkoop. Tenminste, de onbewerkte variant zonder toevoegingen. Dat spotgoedkope pak dat onopvallend onder in de schappen van de supermarkt staat.
Het lijkt wel of iedereen het eet en dat je er alles mee kan maken. En dat is verklaarbaar. Havermout biedt namelijk veel mogelijkheden. Havermout is een oer-graan dat van nature glutenvrij is, langzame koolhydraten bevat en gemakkelijk te verwerken is in tal van recepten.
Veel van mijn cliënten zweren erbij als ze op gewicht zijn.
Het geeft namelijk langdurig een vol gevoel op de dag. Dat scheelt in de lekkere trek tussendoor. De vezels die havermout bevat zwellen namelijk op, nemen veel vocht in de darmen op en binden ook nog cholesterol, galzouten en vetzuren. Een bijkomend voordeel is dan ook dat het je slechte cholesterol verlaagd.
Met havermout blijf je gemakkelijker op gewicht want de koolhydraten in havermout zijn langzame koolhydraten, dus het wordt langzaam verteerd. Omdat je dus geen behoefte hebt aan tussendoor eten is er ook geen extra vetopslag. Perfect om op gewicht te blijven dus. Je kunt met havermout echt eindeloos variëren. Er zijn talloze recepten van koekjes, mueslirepen, taarten, ontbijtjes en smoothies.
Is havermout nou echt gezond?
Havermout is een graan en wordt gemaakt door hele haverkorrels te wassen en te pellen en het is van nature glutenvrij.
Havermout heeft een lage glycemische index (De glycemische index is een methode om de piek van je bloedsuikerspiegel te meten na het eten van een product. De schaal loopt van 0 – 100. Hoe lager de waarde, hoe rustiger je suikerspiegel). Dus havermout bevat weinig suikers. Havermout mag je dus zeker een gezond voedingsmiddel noemen. Tenminste, zolang je de instant variant laat staan. Want deze is bewerkt en bevat wel heel veel snelle koolhydraten (suikers).
Geen brood? Veel mensen stoppen met brood en vervangen dit deels door havermout. Dat mag, want afwisselen is fijn, maar niet perse nodig. Wil je toch je dag starten met havermout? Doe dan savonds een handje havermout in een kom, voeg daar 250 ml halvolle melk, soja melk, amandelmelk of net wat je lekker vindt aan toe. Dek dit af en laat een nachtje in de koelkast staan. Warm het de volgende dag op en binnen twee minuten heb je een goed ontbijt. Saai? Strooi er wat blauwe bessen over. Dat ziet er prachtig uit, de blauwe bessen zijn detoxing en het smaakt fantastisch. Maar kaneel, rauwe cacao, noten of andere superfoods is ook top.
Nog een leuk weetje:
Fijngemalen haver kan goed zijn voor de huid. Het is geen toeval dat haver veel wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten. Haver werkt fantastisch tegen jeuk en irritatie bij verschillende huidaandoeningen Denk er wel om dat de voordelen voor de huid alleen opgaan voor haver die je aanbrengt óp de huid.
Haver is dus ontzettend goed voor je en zit vol met belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Bovendien is het heel vezelrijk en zitten er veel eiwitten in vergeleken met andere granen. Het helpt om het bloedsuiker- en cholesterolniveau te verlagen, beschermt tegen huidirritatie en verminderd constipatie. En geeft een vol gevoel, waardoor de lekkere trek minder is. En prachtig product voor nog geen 40 cent per pak. Ik zeg doen!