Cool! Koud afspoelen na het douchen helpt bij een gezonde leefstijl.

Cool!

Sinds een paar maanden spoel ik me met koud water af na het douchen. Helemaal koud douchen is mij wat te gortig maar afspoelen werkt goed voor mij. Ik had tenminste 100 redenen bedacht waarom het voor mij niet zou werken. Smoesjes!

De stap om koud af te douchen is vergelijkbaar met op het stand staan en twijfelen of je in die koude zee zal duiken. Stiekem is het makkelijker als iemand je erin duwt zodat je ‘door’ bent. Helaas is dat in de badkamer geen optie, dus moet je het elke dag zelf doen. En daar zit nou juist een stukje van de kracht. Ik zorg er iedere ochtend voor dat ik ‘sneller ben dan mezelf’. Sneller dan mijn smoesjes. En daarmee start ik iedere dag heel bewust met goed voor mezelf te zorgen. Het mooie is dat dit de hele dag doorwerkt. In alles wat ik doe.

We zijn heel goed in ‘pijn vermijden’, we houden van comfort. Maar juist even door die pijn heen gaan levert de mooiste dingen op. Gezondheid van binnen en van buiten.

Wat levert het op dan?

Koud afspoelen versterkt je weerstand.

Door de schok van het koude water wordt het immuunsysteem geprikkeld waardoor er en  verhoogde productie van witte bloedcellen ontstaat.

Het verbetert de bloedcirculatie.

Tijdens een koud afspoelen vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk wat omhoog. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding. Ook heel fijn voor je huid! Want die wordt strakker en droogt minder uit.

Van koud afspoelen krijg je energie.

Twee minuten koud afspoelen geeft echt het ‘Yes’ gevoel. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt je bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben.

En als klap op de vuurpijl  Zorgt koud afspoelen  voor een toename van het stofje interleukine, wat een onstekingsremmende werking heeft.

Hoe begin je?

Ik kreeg de tip van een groot aanhanger van “The Iceman”  Wim Hof om eerst eens 3 dagen alleen mijn handen af te spoelen met koud water. Voelt dat goed, dan pak je voor een paar dagen je onderarmen mee. Daarna ook je onderbenen en zo bouw je uit. Ik kon met deze tip goed leven, maar besefte op de eerste ochtend al dat het me ruimte gaf. Ik kon me verschuilen achter een grote smoes om het niet volledig te hoeven doen.

Dus, fort met de geit! Ga voor één keer door dat pijnpunt heen en ervaar gewoon eens wat het je brengt.

Ik ben fan en voel me goed. Van binnen en van buiten.