Boterkoek die alles goed maakt

Ooit begon ik mijn werkzame leven als doktersassistente bij een huisarts in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Ik was nogal beschermd opgevoed en kwam daar in aanraking met een hele andere kant van de samenleving (ik bespaar je de details). Het was een spoedcursus volwassen worden. Ik was nieuwsgierig en wilde buiten grenzen treden.

Wat mijn tijd bij deze geweldige huisarts extra bijzonder maakte, was de boterkoek van mevrouw Noach die boven de praktijk woonde. Nooit heb ik meer een stukje boterkoek geproefd dat zo zalig was als die van haar. Ze was enorm streng en hielt vast aan honderden regeltjes, maar haar boterkoek maakte alles goed in het leven. Alles!

Deze boterkoek komt in de buurt van die goddelijke boterkoek. Niet zo zoet, iets minder suiker. Maar ach, die mooie herinnering is zoet genoeg.

 

Ingrediënten: 

200 gr speltmeel of glutenvrij meel

175 gr roomboter (op kamertemperatuur)

5 eetlepels agavesiroop

1 ei (biologisch)

snufje zout

Een springvorm of een ovenschaal

 

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet de springvorm in met boter. Doe de boter in een beslagkom en snijd in stukken. Voeg het meel, het ei, de agavesiroop en het snufje zout toe. Meng dit tot een (plakkerig) deeg. Mocht je het lekker vinden om er bijvoorbeeld stukjes chocolade doorheen te doen dan kan dat natuurlijk.

Als het deeg té plakkerig is, kun je er wat meel aan toevoegen om het iets droger te maken.

Doe het deeg in de ingevette vorm of ovenschaal en druk het plat tot het egaal is.  Je kunt met de achterkant van een vork een ruitjespatroon in het deeg maken.

Bak de boterkoek in zo’n 20 minuten gaar, prik er met een statéstokje in om te kijken of de koek gaar is, als het deeg aan het stokje blijft plakken, kun je de koek nog een paar minuten langer bakken.

Haal de boterkoek uit de oven en laat hem afkoelen.