Finale afslanker Cambridge Weight Plan.

Finale avond Cambridge Weight Plan

Na een mooie reis door Engeland, waarbij we markante plaatsen bezochten die verbonden zijn aan Cambridge Weight Plan, en een spetterende finale nu weer down to earth. Het thema van de finale avond was GROEI. En gegroeid zijn we. Persoonlijk maar ook in de verbinding met elkaar. Een hechte groep van 12 finalisten met ieder een eigen verhaal. Aangrijpend en ontroerend.

Merel groeide van een stoere meid met ADHD en overgewicht uit tot een mooie jonge vrouw met zelfvertrouwen, focus en een gezond lichaam. Nu mag ze als gepassioneerde jonge kok haar plaats gaan veroveren in onze maatschappij. Ik gun haar een mooie plek in een goede keuken waar ze haar liefde voor voeding verder mag ontwikkelen. Ze heeft zo veel te bieden.
In een jaar zitten altijd bijzondere momenten, daar is dit er een van.

Dit maakt mijn vak toch zo bijzonder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Engelandreis Cambridge Weight Plan

Dwalen door Cambridge….

De afgelopen dagen mocht ik een bezoek brengen aan Engeland met Cambridge Weight Plan Benelux. Met een koffer vol dierbare herinneringen, nieuwe vriendschappen en geweldige ideeën ben ik weer teruggekeerd. Wat een heerlijk land is het toch, wat een bijzondere mensen en prachtige steden. Corby, de stad waar de fabriek van Cambridge Weight Plan staat en Cambridge waar het ruim 30 jaar geleden allemaal begon….

Ik heb mogen snuffelen tussen nieuwe producten en smaken, ik heb aan het begin gestaan van het vervaardigen van onze chocolate bar, ik heb een doosje chocolate-mint voor Dubai gevuld (en tjonge daar ben ik zo niet goed in. Sorry Dubai!). Ik heb mogen ronddwalen op de universiteit van Cambridge en een super leuk gesprek gehad met Chris, de baas der bazen van Cambridge Weigh Plan. Wat een humor heeft die man! Kortom, een fantastische start van een nieuwe periode en het inluiden van een spannende week…. de finale van “dé afslanker Cambridge Weigth Plan 2016”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groene pizza met cashewnotenpesto

Groene pizza, net zo gemakkelijk.

Ben je vrij of op vakantie in ons kikkerlandje deze zomer, dan schijnt de zon helaas niet elke dag voor je. Om toch een zomer gevoel te houden maak ik zelf pizza’s. Het aller liefste een groene pizza, met lekker veel eiwitten. Heel goed voor je lijf als je bijvoorbeeld veel sport of beweegt. Op een zonnige dag kun je de pizza natuurlijk afbakken op een BBQ, maar even in de oven is net zo makkelijk.

 

Ingrediënten voor 4 pizza’s

120 gr kikkererwtenmeel

240 ml water

40 gr parmezaanse kaas, geraspt

1 el tijm blaadjes

1 el basilicum blaadjes (in stukjes gescheurd)

2 bollen buffelmozzarella (in plakjes gesneden)

1 el olijfolie

 

Ingrediënten voor de cashewnotenpesto

150 gr cashewnoten

1 hand babyspinazie

1 hand basilicumblaadjes

sap van een 1 limoen

4 el olijfolie

4 el arachideolie

Naar smaak zout en peper

 

Handje bosui en rucola (of veldsla) om te garneren.

Verwarm de oven op 240 graden. En vet een pizzavorm of pizzasteen in met olie. Doe alle ingrediënten voor de pesto in de keukenmachine en laat deze draaien tot een fijne pesto. Breng evt. op smaak met zout en peper.

Dan maak ik de pizzabodem. Zeef het meel en voeg er onder voortdurend roeren het water en een el. olie aan toe. Voeg de kaas en de kruiden toe. Kneed dit goed door elkaar. Dit kan natuurlijk ook in een goede broodbakmachine.

Leg het deeg op de pizzavorm of pizzasteen en bak de pizza 15 minuten in de oven tot hij bruin kleurt (als je de pizza graag op een BBQ wilt bakken zorg dan dat deze op 300 graden verwarmd is).

Haal dan de pizza uit de oven, verdeel de pesto over de pizzabodem, leg er de plakken mozzarella op en garneer af met de rucola (of veldsla) en het bosuitje. Het staat heel mooi als je er nog een heel klein beetje olijfolie overheen sprenkelt.

Een zonnetje op je bord!

Kan zwarte koffie zorgen dat je niet afvalt?

Hoe kan dat nou?

Het gebeurt regelmatig dat ik mensen in mijn praktijk krijg die niet zo goed afvallen. “hoe kan dat nou?” vragen ze dan. “Ik doe zo mijn best”.

Ik vraag dan of ze genoeg water drinken. Het antwoord is meestal “ja”. Gelukkig. En ik vraag naar het aantal kopjes koffie per dag.  Vaak blijkt dat best wel veel. Het is immers een oppeppertje. Ik raad hen dan vaak aan het eens een paar weken met minder koffie te doen (2 per dag). Of  helemaal zonder . Meestal vallen ze dan beter en meer af.

Hoe zit dat nou?

Je zou toch zeggen dat zwarte koffie zonder suiker geen probleem moet zijn. Tenminste, als je calorieën telt. Maar dat zegt niet altijd iets. In zwarte koffie zonder suiker zitten immers geen calorieën. Hoe kan het dan dat voor sommige mensen koffie een blokkade kan vormen bij het afvallen?

We drinken koffie dus als oppepper, om onszelf wakker te schudden of om onze concentratie te verhogen (want afslanken kost energie en we zijn vaak wat sneller moe). Maar natuurlijk ook omdat we het lekker vinden. Of als gewoonte. Dan denk je er niet meer zo bij na.

Koffie bevat cafeïne.

En cafeïne is een stofje dat ervoor zorgt dat je op scherp komt te staan. Letterlijk en figuurlijk. Door de inname van cafeïne worden in de bijnieren de hormonen cortisol en adrenaline aangemaakt. Deze hormonen heb je nodig in een stressvolle situatie om je te beschermen tegen een noodsituatie. In een noodsituatie heeft je lichaam immers razendsnel energie nodig om te kunnen handelen.

Het zit zo:  stel, je loopt in de wildernis en plotseling sta je oog in oog met een enorme leeuw. Je cortisol en adrenaline schieten omhoog! Je ademhaling versnelt, je hartslag verhoogt, je bloeddruk wordt verhoogd, pupillen worden wijder, pijn wordt onderdrukt, spierspanning wordt verhoogd en energie wordt vrijgemaakt. Je staat als het ware in de startblokken en bent klaar om actie te ondernemen.

Dit is de bekende vecht of vlucht reactie (in dit geval zou ik vluchten…).

Het nadeel van deze staat van paraatheid is dat je spijsvertering onmiddellijk wordt stilgelegd. En dus wordt je vetverbranding op een laag pitje gezet…

Tenslotte is overleven het belangrijkste in de vecht of vlucht situatie.

Als je wegrent voor die leeuw verbruik je de energie die wordt vrijgemaakt. Je spieren worden namelijk ingezet om te rennen en je hersenen maken overuren om jezelf uit deze gevaarlijke situatie te krijgen. En dan wordt je dus niet dikker, maar val je af.

Dus… als er stress is wordt er glucose vrijgemaakt door het lichaam om in actie te kunnen komen. Als je deze energie niet gebruikt, omdat je niet beweegt, wordt je dikker. Precies rondom je buik, het bekende buikvet.

Als jij dus meerder malen per dag lekker ontspannen een kopje koffiedrinkt, dan maakt je lichaam energie vrij die het niet verbruikt. En daardoor kun je deze energie opslaan als extra vet.

Heb je het idee dat je makkelijk vet opslaat rondom je buik?

En heb je vaak stress? Drink je koffie? Probeer dan eens uit wat het effect is als je een paar weken geen koffiedrinkt. En ook geen cola, energiedrankjes, zwarte thee en chocolade. Grote kans dat je weer fantastisch afslankt of gemakkelijk op gewicht blijft.

 

 

 

 

 

Italiaans focaccia brood (bakken op de BBQ)

Vandaag even niet denken aan de kcal, maar gewoon genieten.

Na een dagje filmen (beste afslanker 2016) is een dagje niets wel heel fijn. Ik zag op de menukaart bij SOEPP (Hekelstraat Alkmaar) kaassoep staan. Verse kaassoep, géén pakjes en zakjes. En daar zijn mijn mannen echt zo gek op. Het is me (nog) niet gelukt het recept los te peuteren, dus ik heb wat voor ze meegenomen en maak er zelf een geweldig lekker italiaans focaccia brood bij.

Ingrediënten

300 gr bloem

7 gr gist (vers of gedroogd)

3 gr zout

175 ml lauw water

2 el olijfolie

 

Topping Italiaanse focaccia brood

zongedroogde tomaatjes op olie basis

Olijfjes in ringen gesneden

Rode ui ringetjes

1 of 2 teentje knoflook geperst

50 gram verse rozemarijn

2 theelepels grof zeezout vers uit de molen

2 theelepels olijfolie

 

Bereiding:

Het maken van het Italiaanse focaccia deeg kun je zowel met de hand als met de mixer kneden. Strooi het bloem іn een kom samen met het zout en de gist. Belangrijk is om zout en de gist moeten van elkaar gescheiden zijn, omdat anders de gist zijn werking verliest.

Voeg het water en de olijfolie toe en kneed het geheel іn ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg іn een ingevette kom en zorg dat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen totdat het іn volume verdubbeld is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het deeg uit оvеr de bakplaat tot er een duimdikke lap ontstaat. Bestrooi het brood met zeezout. Verdeel de toppings оvеr de focaccia. Besprenkel het brood vervolgens met olijfolie. Laat de focaccia vervolgens nog eens 20 minuten rijzen onder de vochtige theedoek.

Verwarm de BBQ op ongeveer 200 graden. Neem de focaccia en druk er met je duim voorzichtig een aantal kuiltjes in. Besprenkel deze met nog wat extra olijfolie. Bak de focaccia іn 20-30 minuten.

Serveer de focaccia warm, dan is hij op z’n lekkerst!

 

Merel in de hoofdrol

Vandaag was een bijzondere dag.

Ik mocht met een filmploeg op stap. Ieder jaar nomineert Cambridge Weight Plan 4 afslank toppers in in oa de categorie afslanker CB500 van het jaar. Vandaag staat “mijn” Merel in de spotlight. En terecht, want het verhaal van Merel is heel bijzonder.

Mensen om me heen weten niet wat ze zien!

December 2014… Het was zover, het is weer kerst! Iedereen kleedt zich leuk aan en ziet er op z’n best uit! En ik dan? En ik? Welk jurkje of rokje zal ik dit jaar aan doen, een poging doen er toch wat slanker uit te zien dan ik ben… Overal zag je m’n buik in, ieder kledingstuk dat me voorheen goed stond dat is te krap… Ik heb gelukkig wat kunnen vinden. Wijd en fladderig, zo valt m’n buik immers het minst op! Een vestje erover om die flubber armen te bedekken en we kunnen! Kerst overleefd en weer flink gegeten… Tijd voor oud en nieuw! Wat zullen we eens aantrekken naar het feest? Oja… ik ben overal te dik voor. Toch maar een fladderig jurkje en een colbertje erover wat echt niet meer dicht kan. Vorig jaar paste ik dat colbertje nog. Dit was de druppel. Er moest actie ondernomen worden, en gauw ook!

Via via kwam ik aan Cambridge Weight Plan.  

Nadat ik m’n eerste gesprek met m’n consulente had gehad, was ik ervan overtuigd. Zij kan mij helpen weer een stuk lekkerder in m’n vel te zitten en daarbij weer een stuk gelukkiger te worden! Op de weegschaal. Het moment der waarheid!  90 kilo rond… He bah… Dat was schrikken, maar nu ging ik er wat aan doen. We kozen samen voor het 500 programma. Duidelijk en geen speling voor gesjoemel. Daar had ik wel oren naar! Ik  ging de deur uit met m’n producten  voor de eerste week! De eerste week ging prima, 3 dagen wat ‘hongerig’ maar hier had ik verder niet echt veel last van. Na 4 dagen was m’n eerste weegmoment! SPANNEND! En ja hoor! De resultaten mochten er direct zijn! Ik wist het nu zeker, dit ga ik doorzetten!

Mijn collega’s zijn ook super positief!

Tijdens m’n werk in de keuken van Jamie Oliver’s Fifteen, waar ik m’n opleiding tot kok doe, moet ik natuurlijk veel proeven. Hoe ging ik dat nu ooit doen met m’n dieet? Het is me gelukt. Proeven of iets genoeg op smaak was, of gaar was liet ik meestal aan de chef’s over, echter na 3 a 4 weken vonden ze dat wel weer mooi geweest en moest ik eraan geloven. M’n eerste hapje “onverantwoord” eten tijdens m’n dieet. Ik nam een hap, proefde en spuugde het gewoon weer uit, de mond flink spoelen en daarna flink wat water drinken. Het viel me alles me. Ik hield me netjes aan de regels en kon toch m’n werk als kok ter uitvoering brengen. Sinds ik bezig ben met Cambridge in combinatie met m’n werk als kok ben ik toch anders naar eten gaan kijken. Mijn collega’s zijn ook super positief!

Ik haal een  kick uit de weegmomenten.

De reden dat ik een opleiding volg bij Jamie Oliver’s Fifteen is omdat ik gediagnosticeerd ben met ADHD. Ik kan me slecht concentreren, m’n motivatie is vaak vluchtig, ik ben druk, ik kan moeilijk stilzitten, ik ben snel afgeleid, ik val mensen onbewust in de rede, ik kan mezelf moeilijk onder controle houden, zie geen gevaar, ik reageer anders op straffen en belonen, kan moeilijk instructies volgens en onthouden, ik ratel, ik ben zeer ongeorganiseerd en hol van de ene opdracht naar de andere zonder dat ik die eerste goed heb afgerond/afgemaakt . Het gemakkelijke van Cambridge 500 vond ik dat er een vaste structuur in zit. Ideaal!  ADHD-ers staan bekend om het feit dat ze direct resultaten willen hebben, direct een beloning enz. Ideaal zoals dit dieet hierop aansluit! Yay! De hoge cijfers bleven zich maar aandienen! En dit spoort natuurlijk aan om door te zetten! Ik haal een  kick uit de weegmomenten.

Mensen om me heen weten niet wat ze zien!

Toen ik begon met Cambridge was ik lui, nergens zin in, lamlendig… Ik dacht dat ik m’n overdaad aan energie kwijt was geraakt doordat ik volwassen werd, want he dit hoort erbij. Het saaie volwassen leven gaat beginnen. Ik sta op, maak m’n ontbijt, ga naar m’n werk, kom terug uit m’n werk, snelle douche, avondeten en dan…. een beetje voor de tv hangen, want zin om wat te doen had ik echt niet meer. Maaaar niets is minder waar. Ik ben nu zeker 15 kilo kwijt en ik voel me super! Ik ben actiever, fitter, (ik ren zelfs weer voor m’n lol, korte stukjes) Ik heb weer de zin om dingen te doen en de energie er ook voor! Ik ben niet meer moe als ik na 3 trappen eindelijk boven ben. Nee hoor, ik ren de trappen lachend op en neer! Heerlijk!

Mensen om me heen weten niet wat ze zien! Wat zijn ze blij voor me en trots op me! Heerlijk!

Ik ben een heel eind gekomen, maar ik ben er nog niet. Nu is stabiel blijven belangrijk. Met de hulp en steun en aanmoedigingen van Fonny moet dit me zeker lukken!

 

soep8

 

speo4

 

soep5

 

speo2

 

Jamie Oliver’s Fifteen, ADHD en Balance4ever.

And the winner is….

 
Ieder jaar nomineert Cambridge Weight Plan 4 afslank toppers in in de categorie afslanker CB500, afslanker CB800 en gewichtbehouder van het jaar. Dit jaar staat “mijn” Merel in de spotlight. In de categorie CB500. En terecht!

In januari 2016 kwam Merel Apeldoorn bij me binnen.  Een jonge vlotte meid, koptelefoon op, druk en snel afgeleid.  Merel was al bekend met verschillende diëten maar tot nu toe had niets haar echt geholpen op langer termijn. Merel is snel afgeleid. Zo ook tijdens het intakegesprek. Voor mij een heerlijke uitdaging! Merel houd mij dus scherp.

Ze vertelde van haar ADHD en haar enorme liefde voor koken en voeding. Ze werkt bij TV kok Jamie Oliver in Amsterdam.  Ha leuk dacht ik. Nog meer uitdaging. Want deze jonge vrouw weet dus meer van voeding.

Merel raakte enthousiast over ons CB500 programma.

Rust en duidelijkheid kon ze goed gebruiken tussen alle drukte door.

Na een fijn gesprek meteen een weegmoment. Spannend. De weegschaal gaf overgewicht aan. Te veel voor een jonge vrouw met een druk bestaan. We zijn samen op pad gegaan en elke week kwam Merel weer blij binnen. Het is weer gelukt zei ze dan. Ik kan dit! Het werkt echt.

Stiekem dacht ik wel eens: geef mij 10 Merels, dan ben ik een gelukkige consulente!

Het was best even spannend hoe de keukenbrigade van Jamie Oliver zou reageren op Cambridge Weight Plan.  Maar we kunnen goed uitleggen dat Cambridge Weight Plan verantwoord is, we goed controle houden  op de gezondheid van Merel en we heel veel energie stoppen in de afbouw fase en vooral in de nazorg.

Met gezonde voeding.

De hele keukenbrigade van Jamie Oliver’s Fifteen is trots op Merel. Ze staan er volledig achter. Ze geven complimenten en helpen haar. Ze krijgt alle ruimte om te werken aan een gezond gewicht.

En hier ben ik misschien nog het meeste trots op. Dat ik hand in hand samen mag gaan met het team van een bekende kok. Dat we elkaar versterken. Respecteren en hetzelfde doel voor ogen hebben. Top kwaliteit leveren en het welzijn van Merel op nummer 1.

Merel is een beeldschone, stoere, dynamische jonge meid. Vol vuur en passie voor wat zij doet. En daarin vinden we elkaar ook elke week weer. Merel bewijst aan iedereen dat ook iemand met ADHD gefocust kan zijn. Doelen kunt behalen.Vast kan houden aan een wens. Merel heeft bewezen dat alle vooroordelen over ADHD niet altijd opgaan. Niet alleen voor mij maar ook voor haar hele omgeving  een schitterend cadeau.

En misschien nog wel het grootste cadeau aan zichzelf!

Leuk om te vermelden is dat twee van haar chefs inmiddels aangestoken zijn door Merel en heel bewust met voeding omgaan waardoor ze ook langzaam wat afslanken. Zo werkt het door als een olievlek. Ze mocht een groot compliment ontvangen: “Merel, wat zie je er nieuw uit!” Hoe mooi is dat gezegd.

Omdat Merel altijd als kok werkt en stoer gekleed gaat, maar in haar echt een mooie vrouw huist , heb ik haar een belofte gedaan. Om haar voor eens en altijd het gevoel te geven dat ze prachtig is gaan wij samen, als we in de finale komen, beiden een schitterende jurk kopen . Dan gaan we samen stalen en aan iedereen laten zien dat wie je ook bent en met welke omstandigheden of  eigen-aardigheden je ook moet dealen, je veel te bieden hebt en altijd kunt werken aan een balans tussen je binnenkant en je buitenkant.

Dank lieve Merel. Dat ik zo veel van JOU heb mogen leren!

 

 

merel 1

 

merel na

 

merel broek

 

 

Lauw warme salade voor een zonnige dag.

Lauw warme salade voor een zonnige dag.

Deze heerlijke Thaise salade is niet alleen heel erg lekker na een zonnige dag, hij is ook nog eens detoxing. Twee vliegen in een klap dus.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

Broccoli roosjes (twee stronkjes)

100 gr. zwarte rijst

100 gr. grote garnalen

100 gr. kabeljauw

1 rode of gele paprika (in blokjes)

4 bosuitjes (in ringen gesneden)

1 limoen in partjes gesneden

Een flinke hand ongezouten cashewnoten

 

Voor de dressing:

2 dl kokosmelk

Klein beetje kerriepoeder

1 rode peper (fijn gesneden zonder de pitjes)

2 el vers limoensap

2 teentje knoflook (geperst)

Zeezout naar smaak

Zwarte peper naar smaak

 

Bereiding

Kook de rijst zoals op de verpakking staat (min. 20 minuten). Kook de broccoli en rooster de noten kort in een droge koekenpan.

Verwarm de kokosmelk met het kerriepoeder. Even roeren. Voeg dan de rode peper, het limoensap, knoflook, zeezout en zwarte peper toe. Laat even warm worden, maar kook het niet.

Gril de kabeljauw en de garnalen kort.

Schep de rijst op het bord of in een schaal. Meng de broccoli, de garnalen, de paprika en de bosui door ede rijst. Leg daarop de garnalen en stukjes kabeljauw. En schenk wat van de dressing over  het gerecht.

Garneer af met de cashewnoten en een partje limoen.

 

Eet smakelijk.

 

 

 

 

 

 

Chocolade dagen

Er zijn van die dagen dat je chocolade wilt eten.

Niet morgen, maar NU!  Dan is deze chocolade cake een echte  uitkomst. Weinig suikers en veel chocolade. Met één plakje en een kopje koffie ben je er weer helemaal.

 

Ingrediënten:

150 gr havermeel  (havermeel maak je snel even zelf door havermout 1-2 minuten fijn te malen in de keukenmachine).

3 verse eieren

3 rijpe bananen

1 el rauwe cacao

2 el rauwe honing

150 gr speltmeel

30 amandelmeel

1 tl wijnsteenpoeder

3 el hazelnoten

100 gr pure chocolade ( tenminste 75% cacao)

 

Verwarm de oven op 175 graden. Prak de bananen tot een mousse. Klop de eieren los en voeg de banaan toe.

Voeg het cacaopoeder, de honing, het speltmeel, het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en de hazelnoten toe.

Hak de pure chocolade in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan het deeg. Meng alles goed in de keukenmachine.

 

Vet een bakblik in en schep het deeg daarin. Strooi er evt. nog wat havervlokken over voor en leuk effect.

Zet het bakblik in de oven en bak deze goddelijke cake in 30 minuten mooi bruin en gaar.