“Mijn Merel” donderdag in Koffietijd.

Merel viel in 2016 af en werd mijn finaliste

Deze week zijn we een week lang in Koffietijd te zien. En ik ben echt super trots op “mijn Merel” donderdag as vertelt over haar nieuwe leven! Merel viel in 2016 zo mooi af . En dat was best een hele uitdaging, want Merel is een gepassioneerd kok en werkte in de keuken bij Jamie Oliver. Toch is het ons gelukt en nog mooier, ze is nog steeds prachtig op gewicht. Merel voelt zichzelf echt NIEUW. Kijk je ook ?

koffietijd

Het StappenPlan, een vernieuwd en verbeterd programma!

Het StappenPlan

Eindelijk! Nu mag het worden verteld! Met ingang van vandaag heeft Cambridge Weight Plan een vernieuwd en verbeterd programma: Het Stappen plan. Dit Stappenplan is een flexibel en geheel op jouw individuele wensen en omstandigheden af te stemmen afslank- en gewichtsbeheersingsprogramma.
Het Stappenplan is nieuw in Nederland en gebaseerd op reeds in Engeland behaalde successen.

Samen met mij bepaal je in welke Stap je begint.

Stappen we in bij stap 1 (het vertrouwde 500 programma) of stappen we in bij een volgende stap? Wat past er op dit moment het beste bij jou? We mixen en matchen: gezonde voeding komt al vrij snel aan bod en samen met de Cambridge producten kun je heerlijke, gevarieerde dagmenu’s samenstellen. Zo leer je sneller verantwoorde keuzes te maken en goed voor jezelf te zorgen met voeding. Stap 7 bestaat uit een heel mooi en compleet nazorgprogramma waarbij ik je 18 weken zal begeleiden om zo langdurig en succesvol op gewicht te kunnen blijven.

Een intakegesprek maakt altijd deel uit van het programma waarbij motivatie, medische achtergrond en jouw persoonlijke verhaal heel belangrijk zijn.

Naast het Stappenplan biedt Cambridge Weight Plan nu ook een uitgebreider productgamma met verschillende smaken. De smaak is nog beter en de zoetstoffen zijn vervangen. Naast de wetenschappelijke onderbouwing ben ik er enorm trots op dat Cambridge Weight Plan de eerste in Nederland is wiens producten (en daarmee dus ook het Stappenplan) volledig voldoen aan de nieuwe Europese wet- en regelgeving.

knipsel3 knipsel2

Op zaterdag 17 december jl. was er een kick-off voor al mijn (oud)cliënten in mijn praktijk. Een leuk en gezellig weerzien! Sommige cliënten namen geïnteresseerden mee. iedereen was erg nieuwsgierig. Er weden veel vragen gesteld en alle aanwezigen waren zo enthousiast.
We hebben geproefd, we hebben samen naar de mogelijkheden van Het Stappenplan gekeken (écht maatwerk), we hebben gelachen én we hebben weer afspraken gemaakt.

knipsel4 knipsel6

Wil jij ook meer weten over het programma en de nieuwe producten? Ik vertel je het graag!  Via het contactformulier kun je contact met me opnemen.

Ik verheug me er op!

 

 

Moge het beste van dit jaar het slechtste worden van volgend jaar

Aan het einde van 2016 blik ik terug op een mooi jaar.

Een jaar met leuke cliënten, mooie uitdagingen een bijzondere momenten. Ik denk met een warm hart terug aan een mooie reis door Engeland én de finale met de finalisten van Cambridge Weight Plan 2016.

Onwards heeft veel gebracht. In mij en bij mijn cliënten. Ik kon volop werken met voeding, mijn grote liefde. We kregen inzage in wie je bent, wat je gevormd heeft en hoe we omgaan met dat wat speelt in ons leven. Ik zag hoe mijn cliënten geraakt werden en groeiden. Het bleek een mooie workshop met elke week een pakkend thema. Ook in 2017 ga ik Onwards! Misschien wel met jou….

Veel van mijn cliënten hebben een gezond gewicht behaald én de balans in hun leven terug gevonden. Ik ben dankbaar en verheug me enorm op 2017!

Liefs Fonny

 

 

Kerst, genieten van eten en elkaar

Over een paar dagen is het kerst!

Dit is voor veel van cliënten een uitdaging. Het gaat namelijk niet om de kilo’s die je aankomt tussen kerst en oud & nieuw, maar om de kilo’s die je aankomt tussen oud & nieuw en kerst (een doordenker!).
Ik vertel mijn cliënten altijd over de 80/20 regel. Dit betekent dat je voor 80% gezond, verantwoord en gevarieerd eet en de overige 20% kiest voor af en toe iets extra’s. En dat werkt prima. Het geeft rust en duidelijkheid en zorgt voor minder stress en daardoor voor betere keuzes.

Ontvang je jouw gasten thuis?

Dan heb je de maaltijd natuurlijk zelf in de hand. Dat is gemakkelijk, kies bijvoorbeeld voor een heldere soep of carpaccio vooraf. Ik kan je helpen met leuke ideeën, maar op internet vind je ook eindeloos veel recepten die gezond en lekker zijn. Ook voor het hoofdgerecht kun je veel recepten vinden. Een goed stukje vlees of kalkoen met meerdere soorten groenten bijvoorbeeld. Zo heb je wat ruimte om bij het dessert te kunnen genieten van iets extra’s.

Ben je nou uitgenodigd bij familie, vrienden, of ga je uit eten?

Probeer dan zelf zo verstandig mogelijk te kiezen. Kies voor veel groenten en een mooi stukje vlees, vis, gevogelte of natuurlijk voor een vleesvervanger. En pas op met sauzen, pasta of rijst. Het dessert is altijd een ding. Wil je op “veilig” gaan, kies dan voor een kopje koffie of een verse thee.
Eet zoveel mogelijk puur. Dus liever geen voeding dat voorbereid is in een fabriek. Kies voor voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Groenten, vis, vlees, verse kruiden, noten, etc.
Een kerstkransje bijvoorbeeld (categorie 20%) zit vol suikers en e-nummers, dat helpt je niet. Er ontstaat dan voor korte tijd een piek in je bloedsuikerspiegel, waarna deze weer in snel tempo daalt. Vervolgens lust je eigenlijk wel weer iets lekkers…   Een handje ongebrande noten of een dadel als tussendoortje is bijvoorbeeld wel échte voeding en veel beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft rustig en in balans.

Vergeet tijdens deze dagen niet genoeg water te drinken. Dat kan best lastig zijn omdat de invulling van de (feest)dagen vaak anders is waardoor de regelmaat wegvalt. Zorg dat je een flesje water bij je hebt, deze kan gemakkelijk gevuld worden. 2 liter water per dag is wel gewenst. Zo ben je tussendoor meer gevuld, is de behoefte aan eten minder en vlieg je minder snel uit de bocht.

Probeer “met elkaar genieten” los te zien van eten. Geniet van het contact en elkaars gezelschap. Van het kostbare moment.

 

Sorry, ik vergeet te ontbijten…

In deze drukke tijd hoor ik het vaak: Sorry, ik vergeet te ontbijten…

Goed ontbijten is belangrijk. Ontbijten brengt je stofwisseling op gang waardoor je gemakkelijker op gewicht blijft, je geeft jezelf voeding om te kunnen functioneren én als je even de tijd neemt is het een bewust moment voor jezelf. Een goed begin van de dag.

Een ontbijt overslaan is niet altijd even handig omdat je dan ergens gedurende de dag deze gemiste calorieën weer moet inhalen.
Diverse onderzoeken hebbe uitgewezen dat mensen die goed ontbijten gedurende de dag en avond minder behoefte hebben aan “snaaien”, de tussendoortjes met veel suikers. Mensen die niet ontbijten, blijken iets meer te eten in de middag, maar halen de gemiste voedingsstoffen van het ontbijt niet in. Dat lijkt heel mooi, minder kcal op en dag, maar is dat wel zo?

’s Avonds, als we tot rust komen, krijgen we namelijk ineens honger.

Honger die je overdag niet hebt gevoeld. En die honger heeft wél te maken met het feit dat er overdag niet voldoende gegeten is. Met als gevolg dat je dan alsnog een inhaalslag gaat maken. Meestal is dat met verkeerde voeding, het is vaak vulling in plaats van voeding. Die chocolade letter van Sinterklaas bijvoorbeeld of koekjes (en dan natuurlijk niet eentje)… Zorg dus dat je overdag in ieder geval voldoende en gevarieerd eet om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, zodat je ’s avonds rustig op de bank kunt zitten, zónder honger.

Wat ook uit de onderzoeken naar voren komt, is dat niet-ontbijters in hun gedrag vaak iets heel opvallends laten zien. Ze veranderden (onbewust) hun activiteiten om energie te besparen. Zo gaan ze vaker met de lift in plaats van met de trap en blijven ze langer achter hun bureau zitten dan anders. Ze doen dus liever dingen die weinig inspannend zijn. En dat helpt je vetverbranding ook niet.
Ontbijten zorgt er dus voor dat je actiever bent, beter kunt presteren en gemakkelijk op gewicht kunt blijven.

Waar zou je aan kunnen denken bij een goed ontbijt?

Zorg er in ieder geval voor dat je langzame koolhydraten eet. Onbewerkte koolhydraten. Havermout, een goede muesli of een bruine boterham. Deze koolhydraten helpen je verbranding op gang en zorgen voor energie.
Maar wat vooral belangrijk is, is dat je meerder malen per dag eet om zo te zorgen dat je een hongerklop of vermoeidheid voorkomt. Want vermoeidheid is nou eenmaal een van de grootste aanleidingen om tóch die reep chocolade te eten.

gezond-ontbijt-met-walnoten-cacao-en-banaan

Boerenkool stamppot met bataat

De zoete aardappel of bataat is eigenlijk een groenten soort en geen familie van de aardappel, maar wel heel erg fijn als vervanger voor een aardappel. Hoewel zoete aardappels zoet zijn, hebben ze een iets lagere glycemische index dan een gewone aardappel. Dit betekent dat de suikers langzamer in het bloed terechtkomen. Ook de vezels zorgen voor een geleidelijke opname van suikers. Dit houdt je bloedsuikerspiegel constant en daarmee ook je energieniveau.

Ingrediënten
600gr Bataat
300gr Boerenkool
2 tl Grasboter
2 tl Olijfolie
2 mespuntjes Kurkuma
Zeetzout en pijnboompitjes naar smaak

Stoommandje

Bereiding:
Schil de bataat en snijd hem in stukjes van ca. 1 cm. Snijd de verse boerenkool in fijne reepjes en was ze samen met de bataat in ruim water.
Laat uitlekken in een vergiet en stoom gaar in het stoommandje in ca. 25-30 minuten. Mocht je de gelukkige bezitter zijn van een stoomoven dan is dat natuurlijk nog gemakkelijker.
Voeg na het garen het zout ,de kurkuma, de boter en de olie toe en pureer het geheel met een vork of staafmixeer. Strooi er wat geroosterde pijnboompitje over.
Heerlijk met een balletje kippengehakt.

Snelle bananen Mug (cake)

Een snelle bananen Mug cake.

Je kent het vast wel, een lange dag werken, intensieve (mooie) gesprekken, druk druk druk… en dan ineens een energie dipje. Dit zijn de momenten waarop je zomaar uit de bocht kunt vliegen met even snel iets eten. Vaak de verkeerde dingen, snel gemakkelijk, maar vol met suikers. En dat is precies wat ik niet wil. Van mijn pedicure kreeg ik deze tip. Een snelle bananen Mug cake. In 3 minuten klaar.
Hoe werkt het?

Ingrediënten:
1 banaan
1 el blauwe bessen
3 el havermout
1 ei
1 el kwark
1 el kokossnippers
En een grote mok

Bereiding:
Snipper de banaan in de mok, voeg de blauwe bessen, het eitje en de havermout toe. Roer dit even heel goed door.
Ze de mok de magnetron en verwarm de gevulde mok 2 minuten op vol vermogen. Hou er rekening mee dat de bananen cake omhoog komt.
De cake is nu klaar, maar extra lekker en voedzaam met een lepeltje kwark en kokossnippers erop.
Je kunt het meteen uit de mok eten. En zo kan je er weer even tegen.

 

Hoe overleef je Sinterklaas?

Het is een lastige tijd voor afslankers en gewichtbehouders.

Sinterklaas is nu in het land en dat (hij) brengt veel lekkers met zich mee. Het is best lastig om sterk te blijven,  hoe lang hou je dat vol….

Pepernoten, speculaas, het lijkt bijna onmogelijk om af te vallen of om op gewicht te blijven. Op je werk staan de pepernoten misschien wel in een grote pot naar je te lonken en ook bij de Albert Heijn staat een klein bakje met strooigoed bij de kassa. Aankomen met Sinterklaas is een feit, of toch niet?

Je hebt telkens het gevoel dat je nee moet zeggen, dat je niet mee kunt doen en je wordt enorm uitgedaagd om in een gezond patroon te blijven. Natuurlijk weet je heel goed dat je niet mee moet doen aan al dit lekkers. Het levert alleen op korte termijn voldoening op. En daarna vaak een rot gevoel.
Ik zeg altijd tegen mijn cliënten: het is twee minuten fijn in je mond, maar daarna…daarna is het weg… Is dat het je echt waard?
Je weet heel goed dat een zak pepernoten veel suiker bevat en dat je zo je doel op de lange termijn niet gaat halen. Weet je dat 3 pepernoten samen 1 klontje suiker bevatten? En dat je van suiker eten vanzelf de behoefte krijgt om nog meer suiker te eten?

Wat kun je dan doen om niet in de valkuil van al deze suiker verleidingen te stappen?
Realiseer je in de eerste plaats dat de winkeliers er alles aan doen om je te verleiden snoepgoed te kopen. Het staat op de perfecte plek neergezet voor jou. Het gaat slechts om omzet . Daar trappen we dus niet meer in.

Denk daarna aan je lange termijn doel: lichter in gewicht, slanker dan je nu bent. Gezonder en fit. Zorg daarom voor een volle maag als je boodschappen doet om de verleiding onderweg te overleven.

Maak een boodschappenlijstje.

Denk er dus eerst over na wat verantwoord is. Wat is voeding en wat is vulling. Wat je niet in huis hebt kun je ook niet opeten.

Vier je Sinterklaas? Neem je dan voor om op 5 december die ene pepernoot of dat stukje marsepein te eten. Maar dan wel écht alleen op Sinterklaasavond! Dus niet de restjes opeten op 6 december. En als je een chocoladeletter krijgt, beslis dan of je deze nú opeet of dat je deze weggeeft. Dat maakt het een stuk gemakkelijker.

Zorg dat er voldoende gezonde dingen in huis zijn waar je uit kunt kiezen. Kortom: zorg dat je voorbereid bent als het over Sinterklaas gaat. Maak afspraken met jezelf hierover en hou je daar aan. Jij kan dat. Ik kan je vertellen dat de overwinning groot is en héél zoet smaakt.

Niets smaakt zo lekker als slank en gezond  zijn voelt.

 

Herfst crumble met appel en peer

Deze overheerlijke crumble is zo gemakkelijk te maken dat je alleen daar al blij van wordt.

Ingrediënten:

100 gr havermeel (havermeel maak je gemakkelijk zelf in een keukenmachine met 2 minuten)
3 appels
2 peren
olie om in te vetten (bijvoorbeeld kokosolie)
1 ½ el kaneel
150 gr havervlokken
70 gr kokosolie
3 ½ el honing (koud geslingerd)
1 el kokosbloemsuiker
En een ovenschaal van ca. 20 x 20 cm.

Verwarm de oven op 160 graden.

Schil de appels en peren en snijd ze in stukjes. Vet de ovenschaal in en leg de tukjes appel en peer op de bodem. Strooi de kaneel erover. Meng in een kom de haver, het havermeel, de kokosolie, de honing en de kokosbloemsuiker. Schep dit mengsel over de stukjes appel en peer en verdeel dit gelijkmatig.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de crumble in ca. 20-30 minuten bruin en gaar.

In het voorjaar ook heel erg lekker met aardbeien en blauwe bessen.

Laat de crumble heel even afkoelen, maar niet te lang, want een beetje warm is echt zo lekker!

 

 

Snelle Pasta Carbonara

Pasta Carbonara is nou niet bepaald een lichte maaltijd, maar o zo lekker.

Deze variant is super lekker, minder vet en staat met 20 minuten op tafel.

Ingrediënten:

400 gr spaghetti van durum tarwe (meer eiwitten, meer voeding en een lage GI-waarde)

300 gr mager rookspek in reepjes

1 teentje knoflook

1 ui (gesnipperd)

400 gr paddenstoelen ( biologische mix)

el mosterd

250 ml plantaardige room

175 gr geraspte geitenkaas

snufje zeezout en peper

2 el fijn gesneden peterselie

 

Bereiding:

Kook de spaghetti beetgaar en bak de spekreepjes tot ze bruin en knapperig zijn. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukjes. Haal de spekjes met een schuimspan uit het vet en giet de helft van het vet uit de pan. Bak de knoflook en het uitje in het achter gebleven vet en voeg de paddenstoelen toe. Naar smaak peper en zout toevoegen. Voeg dan de mosterd en de room toe en laat alles even smoren. Draai het vuur laag en voeg de kaas toe. Roer tot de kaas gesmolten is.

Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Bestrooi als laatste met peterselie.