Bietensoepje met een zoete herinnering

Ooit had ik een schooltuintje. Dat tuintje was mijn paradijs.

 

Ik leerde het wonder van het leven herkennen. Kiemkracht, groeikracht en bloeikracht. De smaak van groente en de geur van de aarde en de bloemen. Ik verzorgde mijn tuintje met toewijding en veel liefde.

Mijn moeder stond altijd in de keuken, dat heb ik van haar. En ondanks (of dankzij) ze niet veel wist van (smaak) combinaties was ik altijd verrast over het gerecht dat op ons bord verscheen.

Helemaal in de tijd van mijn schooltuintje.

 

Het tij keerde toen ik de bietjes kon rooien. Door mijn toewijding en liefde waren ze lekker gegroeid. Gegroeid tot reuzen van ruim 3 kilo per stuk. Zo groot als een voetbal en niet te tillen.

 

Ik koos ervoor om de buit te verdelen, want niet iedereen had een mooie oogst. En zo ging ik naar huis, met de grootste biet, trots en verwonderd.

 

In de dagen daarna leerde ik dat de structuur van deze knaller niet zo zacht en fluwelig was. Ook de smaak liet te wensen over: Aarde, grond, prut. Elke hap stond tegen. Een week lang.

Achteraf bleek dat mijn moeder het zo sneu vond voor mij om de biet weg te gooien, dus we aten en aten, met lange tanden.

 

Ik was genezen van biet.

 

De laatste jaren gebruik ik bietjes om voeding te kleuren. En bij hoge uitzondering eet ik een beetje. Dun gesneden als een carpaccio bijvoorbeeld. Mijn gedachten gaan dan terug naar mijn tuintje en de royale bieten oogst. Ik kan er om lachen.

Ik leer ze ook weer waarderen en kan de fluwelige pure smaak en de verfijnde structuur weer ervaren. De smaak van moeder aarde.

 

Afgelopen dagen heb ik non-stop in de keuken gestaan. Creëren, proeven en waarnemen voor een project waar ik aan werk. Een project dat al langere tijd in mij groeit en geoogst mag worden.

 

Ik de koelkast liggen nog bietjes. Zal ik uit mijn comfortzone gaan en het oude beeld loslaten? Ernaar glimlachen en open staan voor een nieuwe ervaring?

Yes! Ik ga het doen.

 

 

 

Bietensoepje

 

Ingrediënten:

Voor 2 personen

Olijfolie

1/2 witte ui

1 teentje knoflook

2 cm verse gember, geschild

1 stengel bleekselderij, in stukjes

250 gr rode bieten, geschild en gekookt in stukjes of plakjes

200 ml groentebouillon

1 tl kerriepoeder

 

Maal de ui, knoflook, gember, bleekselderij en wortel in een blender tot kleine stukjes.

Fruit dit mengsel in een pan met een scheutje olijfolie op een medium vuur. Voeg de bietjes en het kerriepoeder toe en bak mee. Schenk er de groentebouillon bij en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

Mix de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Je kunt de soep op smaak brengen met zout en peper.  Garneer met bijvoorbeeld geitenkaas, zaden of verse kruiden.

 

Voeden Met Bezieling

Soul Made – Cooked with Love