Wat betekent voeding voor je geluk?

Gelukkig met voeding

Geluk is een combinatie van hoe tevreden we zijn me ons leven en hoe goed we ons dag in dag uit voelen met wat we doen.

Dit verschilt van persoon tot persoon, maar ongeveer de helft van ons geluk wordt bepaald door genetica en een deel door onze gedachten, handelingen en gedragingen en slechts een tiende door omstandigheden (bijvoorbeeld rijk of arm of gezond of ongezond, getrouwd of single).

Wat betekent voeding voor je geluk?

Kan gezond eten bijdragen aan geluk? Stel, je komt thuis na een lange dag werken, de koelkast is leeg en je hebt geen zin meer om boodschappen te doen. De oplossing is er snel; een pizza bestellen. Je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is, maar het is gewoon makkelijk en af en toe ook wel heel lekker. Na het eten plof je op de bank. Voel jij je dan ook zo vol en vet? Heb jij ook spijt en ben je niet blij met je lijf? Dat is een effect dat junkfood kan hebben op ons lichaam.

‘Je bent wat je eet’ zeggen we vaak. Het is echt zo dat wat we eten voor een groot deel bepaalt hoe we ons voelen. Gezond en vers eten, is heel belangrijk voor ons lichaam. Maar wist je dat wat je eet, naast op ons lichaam, ook invloed kan hebben op hoe gelukkig je jezelf voelt?

Kan je jezelf ‘gelukkiger’ eten? 

Onderzoeken geven aan dat het mogelijk is. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die stoffen bevatten die de aanmaak van hormonen in onze hersenen bevorderen. Een aantal van deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat we ons gelukkiger gaan voelen. Denk bijvoorbeeld aan Dopamine en Serotonine.

Dopamine en Serotonine

Van dopamine heb je vast weleens gehoord. Het wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het geeft je een blij gevoel. Dopamine wordt vaak in verband gebracht met alcohol of drugs. Maar er zijn ook gezonde manieren om dit te doen, namelijk door te sporten. Ook een aantal groenten, fruit, vette vis, noten, pure chocolade bevorderen de aanmaak van dopamine.

Ook serotonine speelt een belangrijke rol in ons geluk. In tegenstelling tot dopamine wordt serotonine niet enkel in de hersenen aangemaakt, maar ook op andere plaatsen. Een groot deel van de serotonine wordt aanmaakt in de darmen. Serotonine zorgt ervoor dat je je relaxed voelt en goed kunt nadenken. Van koolhydraten en suikers is het bekend dat zij onze serotonine waarden doen stijgen. Niet altijd de beste optie. Door al het suiker gaat je lichaam namelijk ook meer insuline produceren. Als je insulinegehalte voortdurend hoog is, raakt je hormoonhuishouding uit balans en kan je lichaam juist minder goed Serotonine aanmaken of opnemen. Dan ontstaat er een tekort aan Serotonine, wat men vaak weer aanvult door nog meer suikerrijk voedsel te eten. Zo kun je in een vicieuze cirkel belanden, die erg moeilijk is om uit te komen. Beter zijn pitten, zaden, vette vis, noten of bananen.

Wat kan je doen?

Eet voldoende voedingsmiddelen met eiwitten. Eiwitten zitten niet alleen in vlees en vis, maar ook bijvoorbeeld in groene groenten, peulvruchten, bonen, noten en zuivelproducten. Eiwitten stimuleren de aanmaak van Dopamine. Ze geven je energie en zijn echte bouwstoffen voor je lichaam.

Zorg dat je voldoende Omega3 vetten eet. Dit zorgt namelijk voor de aanmaak van Serotonine. Omega 3 zit in vette vis, zoals kabeljauw, zalm heilbot en haring.

Vitamine B is heel belangrijk en helpt ook bij een geluksgevoel. Denk hierbij aan groente groenten, bananen, avocado, kip en granen.

Geniet af en toe van een lekker stukje chocolade. Liefst de hele pure van tenminste 75%.

Ik wens je veel geluk!