Aquafaba Pavlova

Een van mijn dierbare cliënten heeft gewerkt in een alleraardigst biologisch- en vegan restaurantje. Ze kookte de sterren van de hemel en vertelde mij over iets heel gaafs, namelijk Aquafaba.

Nou ben ik aardig wat gewend, maar heel even had ze me. Aquafaba?

Aquafaba is het vocht dat in een blikje met kikkererwten zit. En daar kan je hele leuke dingen mee doen. Een Pavlova maken bijvoorbeeld. Perfect voor de kerst!

 

Wat heb je nodig? (8 personen)

1 limoen

350 g biologische kikkererwten (blikje)

150 g kokosbloemsuiker

250 g verse frambozen (of ander fruit dat jij lekker vindt)

300 ml creamy kokos naturel

40 g witte chocolade met aardbei (reep 80 g, Veganz)

 

Verwarm de oven voor op 100 °C.

Rasp alvast de schil van de limoen en pers de vrucht daarna uit. Laat de kikkererwten heel goed uitlekken in een zeef en vang het vocht (de aquafaba) op. Je hebt ongeveer 120 ml nodig. Voeg een ½ el limoensap toe.

Klop de aquafaba in ca 5 min. zo dik mogelijk en voeg geleidelijk en al kloppend de koksbloemsuiker en de limoenrasp toe. Maak op een met bakpapier bekleedde bakplaat een mooie ronde vorm van het schuimmengsel (ongeveer 2 cm dik). Bak minimaal 3-4 uur in de oven. Even opletten dat de meringue niet bruin wordt. Zet de oven uit en laat 1 uur afkoelen in een gesloten oven.

Klop de kokoscreme lobbig en leg de meringue op een mooie schaal. Schep de kokoscrème op de meringue en verdeel de frambozen erover. Hak de chocolade grof en strooi over de Pavlova.

Mijn jongens vinden Vegan eten wat eng, maar als je niets zegt is het smullen geblazen. Wat niet weet….