Kerststol met pistache spijs & frambozen voor een verpletterende indruk

De kerst is toch voor veel mensen een periode van samenzijn.

Met deze kerststol maak je een verpletterende indruk op jouw huisgenoten en gasten. Niet alleen omdat hij er zo heerlijk uit ziet, maar omdat jij er zorg aan besteedt hebt. Deze variant op de traditionele kerst stol is rijk van zo smaak door het speltmeel. En de gevriesdroogde framboosjes geven de stol wat frisheid.

 

Ingrediënten

225 gr volkoren speltmeel

250 gr bloem ( biologisch)

1 zakje gist

75 gr palmsuiker

snufje zeezout

100 gr gesmolten kokosolie

1 ei ( biologisch)

200 ml melk  (halfvolle melk of amandelmelk)

40 gr gevriesdroogde frambozen

2 el sinaasappelsap

bakpapier

 

Voor het spijs

150 gr pistachenoten

rasp van 1 citroen

100 gr palmsuiker

1 eiwit (biologisch)

 

Verwarm de over voor op 180 graden. Schep de meelsoorten, gist, suiker en zout in en kom.

Meng de kokosolie met het ei en de melk en schenk dit bij de bloem. Roer goed en kneed tot een elastisch deeg.

Vorm tot een bol en laat afgedekt een uur rijzen.

Maal voor de spijs 100 gram van de noten, de citroenrasp en palmsuiker in de keukenmachine en laat draaien tot er een smeuïge spijs ontstaat. Kneed de spijs en vorm er een rol van, van ca. 15 cm lang.

Besprenkel de frambozen met sinaasappelsap en schep ze om tot ze net wat zachter geworden zijn. Druk het deeg plat en bestrooi dit met de frambozen, het sap en de rest van de noten en kneed de vulling door het deeg.

Laat afgedekt 30 min rijzen.

Rol het deel, bestrooid met bloem, ovaal uit tot 2 cm dik. Leg het pistache spijs erop en vouw het deeg dicht. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem in de over in ca. 40 min goudbruin.

Fijne kerstdagen met iedereen die jou lief is!